ANYAJEGYEK
ÁLTALÁNOS MEGFONTOLÁSOK

A bőrünkön lévő anyajegyek ( naevusok) , lehetnek veleszületettek, vagy csak később alakulnak ki. Megjelenésük nagyon változatos lehet: felszínük, méretük, alakjuk, tapintatuk, pigmentsejt-tartalmuk színük szerint. Az anyajegyek két alapvető problémát okozhatnak: esztétikailag zavaróak lehetnek illetve egy részük képes rosszindulatú bőrdaganattá átalakulni. Az anyajegyek bőrgyógyászati szűrésének jelentőssége vitathatatlan! Ha egy anyajegynél a következő eltéréseket észleljük sürgősséggel meg kell mutatni szakembernek: az anyajegy nő ( > 5 mm ) a szélei aszimmetrikus szabálytalan kifutásúak, színét tekintvén sötét-feketésbarna pigmentáltság figyelhető meg pirosas vagy szürkés udvarral, a bőr szintjéből legalább 1 mm-rel kiemelkedik, viszkető égő érzés, fekélyesedés vérzés az anyajegy területén.
MÜTÉT
Az anyajegyeket időben, teljes egészében eltávolítva biztosan megelőzhető egy esetleges tragédia bekövetkezése. Ennek menete a következő: bőrgyógyász szakember megvizsgálja az elváltozást és javasolja annak eltávolítását. A sebész illetve plasztikai sebész az anyajegyet teljes mértékben az épben kimetszi és a sebet zárja, az eltávolított bőrelváltozást pedig részletes szövettani vizsgálatra küldi. Az így eltávolított bőrelváltozások helyén mindig marad heg, amely azonban optimális esetben ideális finom alig észrevehető, de minden egyébb eltávolítási forma esetén nincs lehetőség korrekt szövettani vizsgálatra, és fennállhat a kiújulás, valamint a rosszindulatú elfajulás veszélye. A műtét helyi érzéstelenítésben ambulanter körülmények között elvégezhető.
MÜTÉT UTÁN
Műtét után az eltávolított anyajegy helyét kis kötéssel ellátjuk, varratszedésig víz ne érje. A varratszedés területtől függően 1 vagy 2 hetes korban.