HASPLASZTIKA

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

A has tájékon kialakult deformitások esetében 3 összetevőt kell megvizsgálni: a has bőrét, a bőr alatti zsírszövet vastagságát, a hasfalat alkotó izom-ín köpeny szerkezetét.

Terhesség-szülés, nagyobb mértékű súlyingadozás, életkor, alkati tényezők vezethetnek oda, hogy a has bőre megereszkedik, a hasfalat alkotó izom-ín köpeny meglazul, előredomborodik. Ezen elváltozások a legkeményebb tornával sem korrigálhatóak, és ilyen esetekben egyetlen ideális megoldás a hasplasztika. A műtét során eltávolítjuk a megereszkedett és felesleges bőr-zsír szövetet, valamint a meglazult hasfali izomzatot is rekonstruáljuk.
Ezáltal válik a has lapossá, fesszessé.

MÜTÉT ELŐTT
A konzultáció során a páciens elmondja milyen eredményt szeretne, elérni.
A műtéti megoldást a plasztikai sebésszel együtt választja ki: mini –midi - standard hasplasztika. Részletesen átbeszéljük a műtéti kockázatokat, illetve lehetséges szövődményeket.
Mivel a hasplasztika az egyik legkockázatosabb plasztikai sebészeti beavatkozás, a fennálló keringési rendellenességek, légzési elégtelenség, viszeresség, korábbi mélyvénás trombózis, cukorbetegség, dohányzás stb. mind növelik a műtéti kockázatot.
Mivel a műtét altatásban történik, előtte szükséges egy általános kivizsgálás ( labor, ekg, mrt, vércsoport) valamint bármely fennálló rendellenesség tisztázása.
MÜTÉT
A beavatkozás altatásban zajlik.
Időtartama 2-3 óra. A kötelező klinikai tartózkodás 2 éjszaka.
Nagyon fontos, hogy a has alsó részén a két csípőlapát között elhelyezkedő vágás illetve a végső heg minél mélyebben helyezkedjen el, a bikinivonalon belül, így egy kis bugyiban nem látszik semmi más csak a lapos feszes has.
Minden esetben 1 vagy 2 dréncsövet helyezünk be, melyet ha szükséges több napig is benntartunk. A műtét után még a műtőben egy speciális kompressziós ruhát illetve haskötőt helyezünk fel a páciens hasára. Az esetek nagy részében a hasplasztikát zsírszívással kombináljuk.
MÜTÉT UTÁN

A műtét utáni reggel kötéscserét végzünk, de a drént – dréneket még nem távolítjuk el. Részletesen átbeszéljük mit és hogyan csináljon a páciens az elkövetkező napokban.
A speciális kompressziós ruhát illetve haskötőt 6-7 hétig viselni kell, az első 2 hétben éjjel-nappal (a tisztálkodás időtartamára levehető).

Varratszedés 2 hét múlva. Kontrollvizsgálatok 1-2-6- hetes korban valamint 3-6 hónaposan, de a nap bármely szakában elérhetőek vagyunk.
Munkaképesség nem fizikai munka esetén 1 hét, sporttevékenység, nehéz fizikai munka 6 hét után végezhető.
Hasizomgyakorlatok 3 hónap után.

FONTOS
Mivel a hasplasztika során nagy mennyiségű szövetet mozgatunk meg, és nagy sebfelszínt képezünk, ezért a többi plasztikai műtéthez viszonyítva lényegesen nagyobb a trombózis veszélye.
Ezért ennek kivédésére mindig adunk véralvadásgátlót, melyet a műtét után 7-10 napig folytatni kell. A hasplasztika nem súlycsökkentő eljárás, ezért kívánatos a műtét előtt az ideális testsúly elérése, hiszen így várhatjuk a legideálisabb eredményt.