HEGKORREKCIÓK
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Ha a bőrt teljes vastagságában átvágjuk, akkor az hegképződéssel fog gyógyulni. A plasztikai sebész célja hogy a beavatkozások hege ne látszódjék, rejtett helyen legyen valamint az, hogy abszolút optimális heg alakuljon ki, mely vonalas, vékony, halvány, nem feltűnő, a környezetébe belesimul, funkciót nem zavarja. Az ideális hegesedés függ a páciens adottságaitól, de nagy mértékben befolyásolja a helyes metszésvezetés, az atraumatikus műtéti technika, a megfelelő vérzéscsillapítás, a megfelelő varrattechnika , illetve sok esetben az ideális kötés felhelyezése. A zavartalan hegesedés lefolyásában különböző szakaszok vannak, amelyekben a heg más és más szöveti folyamatokon megy keresztül. Az első produktív szakasza 2-3 hónapig tart amikor a heg lehet tömöttebb, pirosabb és ezt követi a lassú regresszió időszaka amikor a heg fokozatosan felpuhul, elhalványodik megvékonyodik. Ez a folyamat kb. 6-12 hónapi is eltart.
A KÓROS HEGEK FORMÁI:
HYPERTROPHIAS HEG: kiszélesedett, szabálytalanul elődomborodik, a széleken ellaposodott zsugorodott. Nem növekednek, sőt zsugorodnak, olykor nehezen felismerhető átmenettel olvadnak bele a környezetükbe. Hegkorrekciót végezni az aktív szakaszban nem szabad, sőt a regressziós fázist is meg kell várni. Kb. 1 évvel a sebzést követően végzünk hegkorrekciót.


ATROPHIAS HEG: ezek a hegek kiszélesedettek, elvékonyodtak, besüppedtek. Az őket borító hám vékony, sérülékeny, könnyen lelökődik, hegfekélyek jöhetnek létre. Kialakulhatnak túl nagy feszülés mellett egyesített sebeknél, kiterjedt égések után, igen gyakori a hát bőrén illetve a seborrhoea-s arcbőrön . A környező szöveteket lehorgonyozhatják, működésüket korlátozhatják, így azok sorvadhatnak. A hegkorrekciót minél előbb elvégezzük, mielőtt a környező szöveteket károsítaná.


KELOID: a bőr irharétegében alakul ki, kollagén rosttömegből álló, a környező ép bőrbe invaziven behatoló szövetburjánzás. Viaszcsepp módjára éles határral emelkedik ki környezetéből, tömött tapintatú, nincs spontán gyógyulási hajlama, panaszokat fájdalmat égő viszkető érzést képesek okozni. Leggyakoribb előfordulási helyei: váll, szegycsont felett, fülcimpán, de bárhol kialakulhat a tenyér és talp területén kívül. A kezelése során önmagában a kimetszés nem elég, mert a seb újra keloidos lesz, így a kezelése komplex: szteroiddal
(Kenalog) való infiltrálás illetve kimetszés majd 24 órán belüli röntgen besugárzás.