MELLFELVARRÁS
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK Terhességet, szoptatást követően, nagyobb testsúlyingadozások után, az évek múlásával, rossz genetikai adottságok esetén a mell megereszkedik, lóg, sokszor a felső része „kiürül”. A mellfelvarrás során az emlőállományát tömörítjük, újraformáljuk, rögzítjük a mellkas falhoz, a bőrfelesleget eltávolítjuk, a bimbó-bimbóudvar együttesét kellő magasságba emeljük. Ezzel a mellek feszesebbé tehetők, esztétikus, fiatalos megjelenés biztosítható, a megereszkedés teljesen megszüntethető. A műtét során korrigálhatóak a mell aszimmetrikus eltérései, és csökkenthető a bimbóudvar átmérője is. A mellfelvarrásnak igen sok műtéti megoldása van. A végleges hegek szempontjából, 3 alapvető csoportot különböztetünk meg. 1: a heg a bimbóudvar körül helyezkedik el 2: a heg a bimbóudvar körül és alatta függőlegesen helyezkedik el 3: a heg a bimbóudvar körül, alatta függőlegesen és a mell alsó áthajlási redőjében helyezkedik el (fordított T metszés)
MÜTÉT ELŐTT
A konzultáció során a páciens elmondja milyen eredményt szeretne elérni. A műtéti megoldást alapvetően meghatározza a mellek megereszkedésének a mértéke, illetve a meglévő emlőállomány milyensége. Azon esetekben mikor a mellek állománya nagyobb mértékben sorvadt szükség lehet a mellfelvarrást implantátum behelyezésével kombinálni. Mivel a műtét altatásban zajlik, előtte szükséges egy általános kivizsgálás (labor, ekg, mrtg ). Emellett igen fontos az emlők UH illetve bizonyos esetekben mammográfiás vizsgálata hiszen esztétikai műtétet csak teljesen egészséges női mellen végzünk. A műtéti kockázatokat illetve lehetséges szövődményeket részletesen átbeszéljük.
MÜTÉT
A beavatkozás altatásban zajlik. Időtartama 2,5-3 óra. A kötelező klinikai tartózkodás 1 éjszaka .Minden esetben dréncsövet helyezünk be melyet másnap eltávolítunk. A műtét végén a mellekre rugalmas kötést helyezünk fel.
MÜTÉT UTÁN
A műtét utáni reggel a drént eltávolítjuk, a felhelyezett rugalmas kötést sportmelltartóra cseréljük. Részletesen átbeszéljük mit, és hogyan tegyen a páciens az elkövetkező napokban. Kontrollvizsgálatok 1-2-5-hetes korban valamint 3-6-12 hónapos korban, de a nap bármely szakában elérhetőek vagyunk. A sportmelltartót 5 hétig kell viselni. Varratszedés 2 hét múlva. Munkaképesség nem fizikai munka estén 3-6 nap. Sporttevékenység illetve nehéz fizikai munka 5-6 hét után végezhető.
FONTOS
A mellfelvarrás szakszerűen végezve nem befolyásolja a későbbiekben a szoptatást,ezért szülés előtt álló nőknél is el lehet végezni. Szoptatás befejezése után 6 hónapot érdemes várni a műtéttel. A műtét utáni első 2-3 napban lehetnek aktív fájdalmak, de ezek a hagyományos fájdalomcsillapítókkal jól uralhatóak. Ezután a fájdalmak fokozatosan megszűnnek. A mellek a végleges formájukat 1,5-2 hónapos korban érik el.