MELLKISEBBÍTÉS
A túlzottan nagyméretű mellek megnehezítik a mindennapi életvitelt. Gerincproblémák, krónikus hátfájás forrásai lehetnek. Akadályozhatják a sportot, higiénés problémák jelentkezhetnek. Saját súlyuk miatt a bőrt kinyújtják, és emiatt megereszkednek, lógó helyzetbe kerülnek. A fentiek miatt a mellkisebbítés során eltávolítjuk az állomány és a bőr egy részét és emellett felvarrást is végzünk. A mellkisebbítésnek számtalan műtéti megoldása létezik, de a végleges hegek a következő helyeken várhatóak: a bimbóudvar körül plusz a bimbóudvar alatt függőlegesen, valamint az emlő alsó áthajlási haránt redőjében (fordított T metszés).
MÜTÉT ELŐTT
A konzultáció során a páciens elmondja milyen nagyságú és formájú melleket szeretne. Mivel a műtét altatásban történik előtte szükséges egy általános kivizsgálás ( labor, ekg, mrtg,vércsoport). Emellett igen fontos az emlők UH illetve bizonyos esetekben mammográfiás vizsgálata, hiszen esztétikai műtétet csak teljesen egészséges női mellen végzünk.
MÜTÉT
A beavatkozás altatásban zajlik. Időtartama a mellek nagyságától függően 2-4 óra. A kötelező klinikai tartózkodás 1 éjszaka. Minden esetben dréncsövet helyezünk be melyet másnap eltávolítunk. A mellekre műtét végén rugalmas kötést helyezünk fel.
MÜTÉT UTÁN
A műtét utáni reggel a drént eltávolítjuk, a felhelyezett rugalmas kötést sportmelltartóra cseréljük .Részletesen átbeszéljük mit, és hogyan tegyen a páciens az elkövetkező napokban. Kontroll vizsgálatok 1-2-5 hetes korban valamint 3-6-12 hónaposan de állandó napi 24 órás elérhetőséggel állunk a páciens szolgálatára. A sportmelltartót 6 hétig kell viselni. Varratszedés 2 hét múlva. Munkaképesség nem fizikai munka esetén 10-12 nap. Sporttevékenység nehéz fizikai munka esetén 5-6 hét után végezhető.
FONTOS
A mellkisebbítés, ha szülés előtt végezzük, befolyásolhatja a későbbiekben a szoptatást, mivel a tejutak egy része is eltávolításra kerül. Szoptatás befejezése után 6 hónapot érdemes várni a műtéttel. Fájdalom elsősorban a műtét utáni első 2-3 napban várható, de hagyományos fájdalomcsillapítókkal jól kezelhető. Az első hét végére általában megszűnik A mellek a végleges formájukat 1,5-2 hónaposan érik el.