MELLNAGYOBBÍTÁS :: ÁLTALÁNOS TUDNIALÓK
A mell térfogatának növelésére, a szebb emlőforma kialakítására, az aszimmetrikus mellek korrekciójára, implantátumot helyezünk be. A jelenleg általunk használt implantátumok a legmodernebb 5. generációs termékek melyek fala többrétegű szilikon burok és bennük kohezív szilikon gél van, és ezáltal, az implantátum sérülésének valamint a kapszulaképződés kialakulásának a kockázata minimális.
MÜTÉT ELŐTT
A konzultáció során a páciens elmondja milyen eredményt szeretne elérni.
Ennek fontos része az implantátum választás. Ezt meghatározza a páciens elvárása, valamint a páciens anatómiai adottságai (mellkas átmérő, mellforma, mellkasi szimmetria, az emlőállomány vastagsága és minősége, a bőr állapota stb.).
Az implantátumok formája, lehet kerek / szimmetrikus/ és anatómiai / aszimmetrikus/, felülete sima és texturált, a magassága pedig igen széles variációkat mutat.
A másik alapvető dolog, amit tisztázni kell az, hogy milyen metszésből végezzük a műtétet. Ezen metszések hossza 4 cm és elhelyezkedése szerint, lehet az emlő alsó áthajlási redőjében, a bimbóudvar szélén lévő félköríves, a bimbóudvaron keresztül vezetett haránt, valamint a hónaljban. A harmadik lényeges tisztáznivaló, hogy milyen pozícióban fogjuk az implantátumot behelyezni.
Itt megkülönböztetünk, mirigy alatti, izomfascia alatti, izom alatti, illetve félig izom alatti elhelyezést.
Mivel a műtét altatásban történik előtte szükséges egy általános kivizsgálás ( labor, ekg, mellkas rtg). Emellett igen fontos az emlők UH illetve bizonyos esetekben mammográfiás vizsgálata hiszen esztétikai műtétet csak teljesen egészséges női mellen végzünk.
A műtéti kockázatokat illetve lehetséges szövődményeket részletesen átbeszéljük.
MŰTÉT
A beavatkozás altatásban zajlik, időtartama 1-1,5 óra.
A kötelező klinikai tartózkodás 1 éjszaka.
Minden esetben dréncsövet helyezünk be, melyet másnap eltávolítunk.
MŰTÉT UTÁN
A műtét utáni reggel a dréncsövet eltávolítjuk, a felhelyezett rugalmas kötést sportmelltartóra cseréljük. Részletesen átbeszéljük mit, és hogyan tegyen a páciens az elkövetkező napokban. Kontrollvizsgálatok 1-2-5-hetes korban, valamint 3-6-12 hónaposan, de a nap bármely szakában elérhetőek vagyunk. A sportmelltartót 5 hétig kell viselni.
Varratszedés 2 hét múlva.
Munkaképesség nem fizikai munka esetén, 3-6 nap.
Sporttevékenység illetve nehéz fizikai munka 5-6 hét után végezhető.
FONTOS
Az elmúlt évtizedekben több száz kiterjedt vizsgálat igazolta, hogy a szilikon implantátum nem növeli a mellrák, illetve egyéb emlőbetegségek kockázatát, és nem okoz egészségkárosodást. Annál is inkább, mert a gyógyászatban használt számtalan más implantátum pl.szemlencsék, műszívbillentyük, kézizületi implantátumok szintén szilikonból készülnek.
Az emlőnagyobbítás megfelelően végezve nem befolyásolja a szoptatást. Szülés szoptatás befejezése után 6 hónapot érdemes várni a műtéttel.

Az emlőnagyobbítás után 1-2 hétig fennállhat csökkenő tendenciát mutató fájdalom és feszülés. Az izom alatti elhelyezés lényegesen fájdalmasabb, mint a mirigy alatti elhelyezés. A műtét utáni első 2-3 napban legnagyobb a fájdalom mely hagyományos fájdalomcsillapítókkal jól uralható. Ezt követően csökken és megszűnik.
A mellek a végleges formájukat 1,5-2 hónapos korukban érik el.