SZEMHÉJPLASZTIKÁK

ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

Az idő múlásával a bőr veszít feszességéből és rugalmasságából.
A szemhéjak bőre meglazul, megereszkedik, megnyúlik, ráncosodik.
Megjelennek a szemhéjakat elődomborító táskák melyeket a szem körüli rekeszekben felszaporodó és elődomborodó zsírpárnácskák okoznak.

Szemhéjplasztika, szemöldökplasztika A szemek és környéke az arc önálló esztétikai egysége, és az arc jellegét nagy mértékben befolyásolják,és ezen elváltozások fáradt öreges és meggyötört külsőt kölcsönöznek viselőjének. A felső szemhéj megereszkedése extrém esetben a látást is zavarhatja.

A szemhéjplasztika során eltávolítjuk a szemhéjak relatív bőrfeleslegét, megszüntetjük illetve bizonyos esetekben átpozicionáljuk a táskákat okozó zsírcsomócskákat, valamint rekonstruáljuk az ernyedtebbé váló izomzatot.


Ezzel megszüntetjük a korral, életmóddal bekövetkező lazaságot, ráncosodást, táskákat, és a szemhéjak területén megmaradó bőrt feszessé tesszük.
A beavatkozás végezhető csak a felső szemhéjak területén, csak az alsó szemhéjak területén, valamint egy műtét során a felső és az alsó szemhéjak területén egyaránt.


Ugyanakkor a szemhéjplasztikákat sokszor lehet és szükséges is kombinálni más műtétekkel: arc-nyakplasztikák, homlokplasztikák, szemöldökemelés, halántékemelés stb.


A szemhéjplasztika tartós és látványos eredményt ad, általában 10-15 év elteltével merül fel igény újabb műtétre. A beavatkozást követően a szemkörnyék és az arc is fiatalosabbá válik, a tekintetről nem is beszélve.

MÜTÉT ELŐTT - SZEMHÉJPLASZTIKÁK

A konzultáció során a páciens elmondja milyen eredményt szeretne elérni.
A plasztikai sebész kiválasztja, hogy a szemhéjplasztikák milyen típusát fogja végezni a páciensen a kívánt eredmény eléréséhez.
Részletesen átbeszélik a műtéti kockázatot és a lehetséges szövődményeket.
A műtét helyi érzéstelenítésben történik, de szükséges egy általános kivizsgálás (labor, ekg) valamint a helyi státuszra irányuló állapotfelmérés.

MÜTÉT - SZEMHÉJPLASZTIKÁK

A szemhéjplasztikákat helyi érzéstelenítésben végezzük.
Felső szemhéjplasztika során a műtőasztalon kirajzoljuk gondos tervezés mellett az eltávolítandó bőrfelesleget.
Ezután speciális érzéstelenítő folyadékot infiltrálunk a bőr alá mely egyrészt biztosítja a teljes fájdalommentességet, a minél kevesebb vérzést, valamint előre elemeli a bőrt az alatta fekvő szövetektől így segít a preprálásban.
A műtét elvégzése után a sebeket egy extra vékony tovafutó varratsorral zárjuk, a végleges heg a felső szemhéj áthajlási területére rejtett helyre esik, valamint felfelé szögben megtörve egy szarkalábban folytatódhat.
Alsó szemhéjplasztika során miután a területet a fenti speciális folyadékkal infiltráltunk, a bőrmetszés közvetlenül a pillasor alatt fut és tompaszögben megtörve lefelé egy szarkalábban folytatódik.
A műtét elvégzése után a sebeket itt is egy extravékony tovafutó varratsorral zárjuk.
Még a műtőben a sebekre vékony kis steril sebtapaszcsíkokat helyezünk fel melyek kb.
1 hétig a varratszedésig fennmaradnak.
MÜTÉT UTÁN
A műtét után néhány óra megfigyelést követően a páciens kísérővel távozhat.
Varratszedés 1 hét múlva.
Kontrollvizsgálatok 1 - 5 - 12 hetes korban, de a nap bármely szakában elérhetőek vagyunk.
Mivel a szem körüli szövetek a szervezet leglazább szövetei közé tartoznak, így esetenként igen eltérő módon de beduzzadhatnak, bevérezhetnek, kékesen elszíneződhetnek.
Előfordulhat, hogy a duzzanat miatt a szemek zárása átmenetileg nem tökéletes.
Ezeket a tüneteket jelentősen lehet csökkenteni a műtéti terület jegelésével melyet a műtét utáni 3-4 napban feltétlenül szükséges alkalmazni.

A szemrést minden reggel kis pálcikás vattával ki lehet tisztítani, a könnyezés szemcseppek használatával jelentősen mérsékelhető ( Visine, Vitabact stb), erős szélben valamint fényben napszemüveg használata javasolt.


Szemhéjkorrekció, szemhéj felvarrás

FONTOS
Minden felső szemhéjplasztika során meg kell vizsgálni, hogy van e szemöldök megereszkedés, mert ha igen akkor előbb szemöldökemelést kell végezni, különben a felső szemhéjplasztika eredménytelen lesz.
A bevérzés, duzzanat illetve ödéma 6-10 nap alatt felszívódik.
A varratszedés után a szemhéjak az arccal együtt vízzel moshatóak, az arc bőrápolása sminkelés végezhető.
Az eredmény kb. 90 százalékban 3 hét után látható, de a végleges állapot kb. 2-3 hónap alatt alakul ki.
Mivel a szemhéjak bőre igen vékony (kb. 1 mm vastag) a hegek az esetek döntő többségében optimálisak, szinte alig láthatóak, a funkciót nem zavarják.