SZEMÖLDÖKEMELÉS

ÁLTALÁNOS MEGFONTOLÁSOK

Abban az esetben, ha a szemöldök alsó széle a szemüreg felső csontos peremének a szintje alá kerül, akkor beszélhetünk a szemöldök megereszkedéséről.
Ebben az esetben maga a felső szemhéj is nagyobb mértékben lóg.
A szemöldökemelésre több lehetőség van.

Abban az esetben, ha a homlok bőrének nem áll fenn nagyobb mértékű megereszkedése, megoldást jelenthet közvetlenül a szemöldök felett egy bőrcsík eltávolítása a homlok bőréből mely által a szemöldök magasabbra kerül.


A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, kb. 40 percig tart, a gyógyulás után a heg rejtett helyzetben van, nem látszik.
Ha a homlok bőre nagyobb mértékben laza, lesüllyedt, és ez okozza a szemöldök lecsúszását akkor mindenképpen homlokplasztikát kell végezni.

A homlokplasztika végezhető endoszkópos eljárással abban az esetben, ha nem kell bőrfelesleget eltávolítani. Ha releváns bőrfelesleg van melyre igen nagy az esély, akkor a metszést a hajas fejbőrben vagy a hajszélnél ejtjük meg, a bőr alatt lepreparálunk a szemüreg felső részéig, a homlok bőrét felemeljük és a felesleget eltávolítjuk, a metszésvonalat zárjuk.


Az, hogy a metszés a hajas fejbőrben vagy a hajszélnél végezzük, az fogja eldönteni, hogy milyen magas a páciens homloka. Amennyiben eredetileg magas a homlok akkor a hajvonal mentén végezzük a metszést és ezzel el tudjuk kerülni, hogy az elülső hajszél még magasabbra kerüljön.

Ezt a műtétet már altatásban végezzük és lehetőség nyílik arra is hogy a homlok haránt ráncait okozó izomzatot több kis bemetszéssel meggyengítsük,valamint a szemöldökök között lévő függőleges haragos ráncokat okozó izomzat átvágásával ezek a ráncok is megszüntethetőek.

MÜTÉT ELŐTT - SZEMÖLDÖKEMELÉS

A konzultáció során a páciens elmondja milyen eredményt szeretne elérni.
A műtéti megoldást a plasztikai sebésszel együtt választják ki.
Mind a helyi érzéstelenítésben végzett, mind az altatásban végzett műtétekhez szükséges egy általános kivizsgálás ( labor, ekg,mrt).

MÜTÉT - SZEMÖLDÖKEMELÉS

Amennyiben szemöldökemelést helyi érzéstelenítésben végezzük, a műtéti idő kb. 40 perc,
a műtét után néhány órás megfigyelést követően a páciens kísérővel távozhat.
Ha a szemöldökemeléshez homlokemelés szükséges, azt altatásban végezzük, a műtéti idő kb. 1, 5 óra, a kötelező klinikai tartózkodás 1 éjszaka.
Ebben az esetben a páciens fejére és homlokára még a műtőben speciális kompressziós kötést helyezünk fel .
MÜTÉT UTÁN
A műtét utáni reggel kötéscserét végzünk.
Részletesen átbeszéljük mit és hogyan csináljon a páciens az elkövetkező napokban. Homlokemelés esetén a speciális kompressziós kötést kb. 10 napig kell viselni.
Varratszedés 2 hét múlva.

Kontrollvizsgálatok 1 – 2 -5 -12 hetes korban.
De állandó napi 24 órás elérhetőséggel állunk a páciens szolgálatára.
Munkaképesség, hivatali munka esetén 10 nap, nehéz fizikai munka illetve sporttevékenység 5 hét után végezhető.